5 Nisan 2012 Perşembe

Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları

       İlkokulda iken harçlıklarımı biriktirip her hafta Milliyet Çocuk ve Tercüman Çocuk alır, fasiküller halinde ansiklopediler biriktirirdim. Uzay Ansiklopedisi,  Doğa Tarihi Ansiklopedisi her bir sayfasını defalarca okuduğum ve halen eski evimizde kolilerde sakladığım ansiklopedilerden ikisidir.Geçtiğimiz hafta sonu eski eve gidip sandıktan o ansiklopedileri çıkardım ve fotoğraflarını çektim! Şimdi bu sayfadalar :) İlkokulda iken pek çok kitap okumuşumdur elbette, ama o ikisini hiç unutmadım. Apollo 11'in ay yolculuğunu defalarca okudum. Neil Armstrong ile Ay'a ben de indim. Kara Deliklerin içine defalarca yolculuk yapıp diğer boyuta geçtim ve geri döndüm. Uzaylıların gemisi ile babaannemin fındık bahçesinden havalanarak uzaydaki diğer medeniyetleri tanıdım. Uzaylı dostlarım beni kendi gezegenlerine götürüp getirdi :) İnsanlık öncesi çağlarda yaşayan dev dinazorların nasıl yok olduklarını düşünüp, teoriler arasında kendi tercihimi yaptım :) Ha bir de Annemle köşe kapmaca oynayarak,tuvalet,yatak odası,balkon ... da gizli gizli okuduğum Teksas,  Tommiks,  Mandreke,  Zagor lar var. "Hay bin Kunduz!", "Ulu Manitu!" nidalarını belki siz de hatırlarsınız :)   
          Daha sonra ortaokul yıllarından unutamadıklarım;  Afacan Beşler, Gizli Yediler Çetesi, Robinson Crusoe, Denizler Altında 20 000 Fersah, 80 Günde devri Alem... . Elbette daha pek çok kitap okumuşumdur çocukluk ve ilk gençlik yıllarımda, bunlar hiç düşünmeden aklıma gelenler.
Üniversiteye gelince; Abdurrahman Dilipak'ın Bir Başka Açıdan Kemalizm  adlı kitabı, üniversite için gittiğim, Boğaziçi Köprüsünden ilk defa geçerken kendimden de geçtiğim :) her taşı altın olan şehir İstanbul'da satın aldığım ilk kitaptır. Üniversite yılarımda çok fazla kitap okuduğumu sanmıyorum. Elbette bazı kitaplar okumuşumdur elbette. Elime geçtikçe  Stephan King in romanlarını okuduğumu hatırlıyorum mesela. Bir kitap okuyarak insanın korkabileceğini ilk defa o zaman farkettim :) King'in kurgu yeteneğine, gerçekleşmesi mümkün olmayan olayları gerçekmiş gibi anlatmasına hayran olmuştum. Aslında üniversite yıllarımda çok fazla kitap okumasam da İstanbul'u yaşayarak kendime çok şey kattığımı düşünüyorum. O dönemde "İstanbul'u Keşfetmenin" yanısıra ders çalışmak, mesleki ezber yapmak, yabancı dil için çok önemsediğim mektup arkadaşlarıma mektup yazmak, ve gelen her bir mektubun çevirisini yaptıktan sonra, İngilizce yazma yeteneğim gelişsin diye kendi defterime aktarmak için kullanırdım zamanımın çoğunu.      
          Askerlik, benim en yoğun kitap okuduğum dönemdir! Aşağıda çok kısa bir paragrafla size tanıtmaya, tanıtmaya çalışacağım kitap ise benim askerliğim süresince okuduğum kitapların ilkidir. Birliğimdeki Kütüphane Çavuşu devrem Çenk sayesinde tam 26 kitap bitirdim askerde, 6 ayda 26 kitap! Acemi birliğinde iken aldığım Orhan Pamuk'un "Yeni Hayat" isimli kitabını saymıyorum çünkü onu sivilde dağıtım iznimde okudum :) Kitapları okuduktan sonra kütüphaneye geri teslim ederdim ancak kitapların yazarlarıni ve içeriklerini unutmak istemediğim için bir deftere kısa özetler yazmıştım. O özetleri saklamış olmam sayesinde sivilde de o yazarlardan bazılarını okumaya devam ettim. Buket Uzuner, o dönemde okuduğum yazarlar içinde beni en fazla etkileyen yazar oldu. Daha sonra ulaşabildiğim tüm kitaplarını sıra ile okudum. Ancak "Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları"ndan o kadar çok etkilendim ki daha sonraki yaşamımda o kitaptan kazandığım "yeni yerler keşfetmek için özgüven duygusu" hep yanımda oldu. Geçen yıl içerisinde, listemde bulunan ve beni takip eden dostlarım için aşağıdaki kısa paragrafı hazırlayarak göndermiş ve okumalarını tavsiye etmiştim. Daha fazla gecikmeden size de bahsedeyim istedim. Zor bulunuyor belki ama "Buket Uzuner" okumaya başlamadınızsa bu kitabı en kısa süre de mutlaka edinin, başladınızsa daha fazla gecikmeyin! Buket'in Rüyası bence bu kitapla başlıyor :)  
       " Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları " ; Buket uzuner in okuduğum ilk kitabıdır . Farklı ülkelerde farklı kültürler ile ilk kez karşılaşan bir üniversite öğrencisinin bakış açısı ile yazılmıştır. Buket Uzuneri en iyi anlatan - tanıtan kitabı budur bence. Bu kitaptan çok etkilenmiştim ama " inter rail " ile yurt dışına çıkma yaşını geçirmiştim kitabı okuduğumda :) Herkesin mutlaka okumasını tavsiye ediyorum. Çok yalın , ama bir o kadar da düşündürücü ve öğretici hikayeler var !" 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder